Svijet

Rekordan broj zaraženih u Španiji

Rekordan broj zaraženih u Španiji
Foto: Ilustracija/Arhiva | Rekordan broj zaraženih u Španiji

​MADRID - Španija se suočava sa rekordnim brojem zaraženih virusom korona i pojedini regioni razmatraju uvođenje restriktivnih mjera pred kraj godine.

Prema posljednjim podacima organa nadležnih za zdravstvo, u Španiji je u protekla četiri dana virusom korona zaraženo 214.619 osoba što je najviše od početka pandemije pošto je 1.206 ljudi zaraženo na 100.000 stanovnika.

U januaru prošle godine, kada je u Španiji registrovan veliki broj zaraženih, bilo je 900 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Veliki rast broja zaraženih uglavnom je povezan sa širenjem soja omikron virusa korona za koji naučnici navode da se širi mnogo brže od ranijih sojeva mada je broj pacijenata u bolnici mnogo manji nego prije.

Zvanični podaci pokazuju da je u Španiji zauzeto 7,5 odsto kreveta u bolnicama i 18 odsto na odijeljenjima intenzivne njege. Od 23. decembra u Španiji je umrlo 120 osoba.

Regioni Navara, Aragon i Kantabrija, između ostalih, sada ograničavaju noćni život i uvode policijski čas dok razmatraju i ograničenje okupljanja u domaćinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije