Svijet

Pratite nas na Google news

Rusi uputili prijavu SZO za ubrzanu registraciju vakcine Sputnjik V

Rusi uputili prijavu SZO za ubrzanu registraciju vakcine Sputnjik V
Foto: Tanjug/AP | Rusi uputili prijavu SZO za ubrzanu registraciju vakcine Sputnjik V
Tanjug

MOSKVA - Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) podnio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijave za ubrzanu registraciju vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V", saopštio je danas Fond.

"Podnijeli smo prijavu na spisak za hitnu upotrebu i pretkvalifikaciju Svjetske zdravstvene organizacije, što će omogućiti da se 'Sputnjik V' uvrsti na listu medicinskih proizvoda koji ispunjavaju vodeće standarde kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti", izjavio je glavni izvršni direktor RDIF-a Kiril Dmitrijev, prenosi TASS.

On je izrazio zahvalnost SZO za aktivnu saradnju i rekao da se "raduje uspješnom završetku procesa pretkvalifikacije u svim glavnim fazama".

Ruska Federacija postala je jedna od prvih zemalja koja se obratila SZO za pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv nove infekcije virusom korona.

Usred tekuće pandemije, ubrzana registracija vakcina po proceduri EUL ((Spisak za hitnu upotrebu) učiniće rusku vakcinu dostupnom na globalnom nivou u kraćem vremenskom okviru od uobičajenih procedura i podržaće globalne napore u sprečavanju infekcije virusom korona, ocijenio je Fond.

Program pretkvalifikacije lijekova je program UN kojim upravlja SZO. To je jedini globalni program osiguranja kvaliteta lijekova.

Pretkvalifikacija lijekova SZO procijenjuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijekova. Lijek može biti uključen na listu prekvalifikovanih lijekova pod uslovom da je u skladu sa utvrđenim zahtjevima i standardima SZO, podsjeća RDIF.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije