Svijet

Rusija poziva na globalnu saradnju u vrijeme pandemije

Rusija poziva na globalnu saradnju u vrijeme pandemije
Foto: Tanjug/AP | Rusija poziva na globalnu saradnju u vrijeme pandemije

MOSKVA - Rusija je pozvala sve zemlje da blisko koordiniraju napore u odgovoru na pandemiju virusa korona kako bi što je više moguće umanjile broj smrtnih slučajeva i negativan uticaj pandemije na globalnu ekonomiju.

To se navodi u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova, povodom rezolucije Generalne skupštine UN pod nazivom "Globalna solidarnost u borbi protiv bolesti korona virusa 2019", prenosi Tass.

"Pozivamo zemlje da blisko koordiniraju napore u odgovoru na novu prijetnju kako bi što je više moguće umanjili gubitke ljudskih života i globalne ekonomske posljedice. Na osnovu principa solidarnosti, Rusija nastavlja da pruža pomoć u borbi protiv virusa korona zemljama kojima je ona najviše potrebna", poručuje se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je, takođe, kritikovalo nespremnost pojedinih uticajnih zemalja igrača da ukinu sankcije usljed pandemije, prenosi Tass.

"Žalimo što čak i u vrijeme globalne zdravstvene prijetnje, smatraju da je nemoguće da odustanu od politizovanih pristupa", navodi se u saopštenju.

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se konstatuju "efekti bez presedana" koje je izazvala pandemija virusa korona, uz apel da se intenzivira međunarodna saradnja s ciljem da se "ograniči, ublaži i savlada COVID-19".

Skupština nije usvojila rezoluciju koju je predložila Rusija u kojoj se poziva na solidarnost pred izazovima koje je nametnuo novi virus, na okončanje trgovinskih ratova, ukidanje protekcionizma i unilateralnih sankcija uvedenih bez saglasnosti Svjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije