Svijet

Ruska vakcina Epivakkorona u prometu u decembru

Ruska vakcina Epivakkorona u prometu u decembru
Foto: Moskva News Agency | Ruska vakcina Epivakkorona u prometu u decembru

MOSKVA - Vakcina Epivakkorona protiv Kovida-19, koju je razvio Ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, mogla bi biti puštena u civilnu cirkulaciju u decembru, izjavio je danas direktor Centra Rinat Maksjutov.

"Već smo proizveli 35.000 doza vakcina i planiramo da do kraja godine proizvedemo 50.000 doza. Oko 5.000 doza otišlo je na postregistracijske kliničke testove, a ostatak će biti stavljen u civilni promet", rekao je Maksjutov na onlajn Festivalu nauke, dodajući da očekuje da će se veći dio naći na tržištu u decembru.

Prema Maksjutovu, prenosi TASS, prva serija vakcina koja će biti stavljena u civilni promet trebalo bi da bude testirana u institucijama ministarstva zdravlja najranije 7.-8. decembra.

Troškovi dvije ruske vakcine protiv virusa korona, Sputnjik V i Epivakkorona, biće praktično isti, takođe je rekao Maksjutov.

U Rusiji su registrovane dvije vakcine protiv koronavirusa razvijene u zemlji.

Jednu od njih, Sputnjik V, razvio je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja Gamaleja, drugi, Epivakkorona, razvio je Vektorski centar.

Očekuje se da će uskoro biti registrovna još jedna, koji je razvio Federalni naučni centar za istraživanje i razvoj imunih i bioloških proizvoda Ruske akademije nauka Čumakov.

Prema nalogu Sputnik na Twitteru i Ruskom fondu za direktna ulaganja, investitoru u razvoj vakcine, jedna doza vakcine koštaće najmanje 10 američkih dolara na međunarodnim tržištima.

Vakcinacija u Rusiji biće besplatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije