Svijet

Ruski ministar: Kombinacija sputnjika V i vakcine protiv gripa pojačava efekat

Ruski ministar: Kombinacija sputnjika V i vakcine protiv gripa pojačava efekat
Foto: Pixabaz/ronstik | Ruski ministar: Kombinacija sputnjika V i vakcine protiv gripa pojačava efekat

MOSKVA - Kombinacija ruske vakcine sputnjik V protiv kovida 19 i vakcine protiv gripa mogla bi da pojača njihov efekat kada se simultano ubrizgaju, izjavio je ruski ministar zdravstva Mihail Muraško.

"Već smo objavili podatke o završetku testiranja u vezi sa kombinovanjem vakcine protiv gripa i sputnjika V. Prvi rezultati pokazuju da je takva kombinacija moguća i da čak pojačava efekat. Dvije vakcine tokom jedne posjete ljekaru. To je i lakše, brže i zgodnije", rekao je Muraško.

On je ponovio da oni koji nisu primili vakcinu protiv kovida 19 rizikuju značajno teži oblik bolesti i mogu imati dugoročne posljedice nakon ozdravljenja.

Najgore komplikacije registrovane su kod starijih lica, s obzirom na to da je 80 do 90 odsto smrtnih slučajeva zabilježeno kod starosne grupe iznad 60 godina, a broj vakcinisanih u toj grupi je nešto iznad 50 odsto, istakao je Muraško.

Ministar je naglasio da se infekcija delta sojem virusa korona sve češće registruje kod mlađe populacije, javio je TASS.

"Između ostalog, primijećen je smanjen nivo pamćenja i kognitivne aktivnosti, kao i određeni neurološki simptomi, anksioznost i umor. Usput, to je izraženije u zemljama u kojima je duži period sprovođen režim zatvaranja zbog epidemije", naveo je Muraško.

On je napomenuo da čovjek želi slobodu i da ozbiljno utiče na mentalno zdravlje kada je osuđen na boravak između četiri zida i kada mu je onemogućeno kretanje.

"Stoga ne treba odgađati proces vakcinacije. U suprotnom, ne mogu se izbjeći nove restriktivne mjere", upozorio je Muraško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije