Svijet

SAD: Prodavnice oružja "osnovne radnje", kao apoteke i trgovine

SAD: Prodavnice oružja "osnovne radnje", kao apoteke i trgovine
Foto: Tanjug/AP | SAD: Prodavnice oružja "osnovne radnje", kao apoteke i trgovine

LOS ANÐELES - Okrug Los Anđeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod "osnovne" poslove.

Šerif Aleks Vilanueva zatvorio je prodavnice prošle nedjelje, ali promijenio je odluku u ponedeljak, tvrdeći da prati savezne smjernice. Zatvaranje prodavnica u okrugu LA pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružja, javlja BBC.

Promjena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije Kovid-19. Savezne smjernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasifikovale su kao "osnovne ključne radnike u infrastrukturi".

Vilanueva je rekao da, iako memorandum nije obavezujući, on ima nacionalni opseg i zato će otvoriti prodavnice zatvorene prošle nedjelje. Prethodno je rekao da se prodavnice oružja moraju zatvoriti u najmnogoljudnijem okrugu u državi, jer dugi redovi zbog kupovine predstavljaju zdravstvene rizike u jeku širenja vorusa korona.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji je ranije ovog mjeseca izdao nalog da se "ostane kod kuće" u borbi protiv širenja Kovid-19, rekao je da svaki okruga može da utvrdi da li su prodavnice vatrenog oružja, namirnica i apoteke, neophodne radnje za koje je dozvoljeno da ostaju otvorene.

Grupa lobija za oružje u SAD podnele su u petak saveznu tužbu protiv zvaničnika Kalifornije zbog zatvaranja prodavnica. Navode da to krši pravo Drugog amandmana američkog ustava na nošenje oružja.

Suprotno njima, grupe za kontrolu oružja tvrdile su da nije bezbjedno ostaviti ove prodavnice otvorenim u vrijeme pandemije.

Širom zemlje Kovid-19 izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujucći i mnoge kupce koji prvi put kupuju, prenose lokalni mediji.

Savezne države su zauzele različite mjere za pristup oružju usred krize prozrokovane Kovid-19.

Teksaški glavni tužilac smatra da su prodavnice oružja ključni poslovi zaštićeni Drugim amandmanom, ali Nju Džerzi je ograničio njihovo poslovanje na samo zakazane kupovine tokom određenih časova.

Stanovnici Pensilvanije takođe mogu nastaviti sa kupovinom vatrenog oružja sve dok se pridržavaju smjernica za socijalno distanciranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije