Svijet

SZO: Ogroman otpad kovid bolnica prijeti zdravlju i okolini

SZO: Ogroman otpad kovid bolnica prijeti zdravlju i okolini
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | SZO: Ogroman otpad kovid bolnica prijeti zdravlju i okolini

Nagomilane odbačene šprice, korišteni kompleti za testiranje i bočice vakcina u pandemiji kovida 19 stvorili su desetine hiljada tona medicinskog otpada koji prijeti ljudskome zdravlju i okolini, upozorava se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

Taj materijal, od kojega dio može biti zarazan jer virus korona može preživjeti na površinama, potencijalno izlaže zdravstvene radnike riziku od opekotina, uboda igala i bolesti izazvanim klicama.

Zajednice u blizini loše upravljanih odlagališta takođe mogu biti pogođene kontaminiranim vazduhom zbog spaljivanja otpada, lošeg kvaliteta vode ili nametnika koji prenose bolesti, dodaje se.

U izvještaju se poziva na reformu i ulaganja, uključujući smanjenje upotrebe ambalaže koja je izazvala navalu za plastikom te korištenje zaštitne opreme izrađene od materijala koji se može ponovno koristiti i reciklirati.

Procjenjuje se da je oko 87.000 tona lične zaštitne opreme (PPE), ili ekvivalent težine nekoliko stotina plavih kitova, naručeno preko portala UN-a od sredine 2021 - od kojih je većina završila kao otpad.

2.600 tona uglavnom plastičnog smeća i dovoljno hemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena

U izvještaju se takođe spominje oko 140 miliona testnih kompleta s potencijalom za stvaranje 2.600 tona uglavnom plastičnog smeća i dovoljno hemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena.

Osim toga, procjenjuje se da je oko osam milijardi doza vakcina primijenjenih na globalnom nivou proizvelo dodatnih 144.000 tona otpada u obliku staklenih bočica, šprica, igala i sigurnosnih kutija.

U izvještaju SZO nisu navedeni konkretni primjeri gdje je došlo do najvećeg gomilanja, ali se referira na probleme kao što je ograničena obrada i odlaganje otpada u ruralnoj Indiji, kao i velike količine fekalnog mulja iz karantinskih objekata na Madagaskaru.

Čak i prije pandemije, oko trećine zdravstvenih ustanova nije bilo opremljeno za rukovanje postojećim količinama otpada, rekao je SZO. To je čak 60 posto u siromašnim zemljama, navodi se u izvještaju.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije