Svijet

SZO: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

SZO: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou
Foto: Pixabay/fernandozhiminaicela | SZO: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

ŽENEVA - Broj novih slučajeva virusa korona u svijetu opao je za 19 odsto u protekloj nedjelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U redovnom nedjeljnom izvještaju o pandemiji SZO objavljenom kasno sinoć navodi se da je prošle nedjelje širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija virusom korona i oko 75.000 smrtnih slučajeva, prenio je AP.

Zapadni Pacifik je bio jedini region koji je prijavio porast broja novoinficiranih od oko 19 odsto u protekloj nedjelji, a jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći potvrđeni pad broja novooboljelih u svijetu.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko 33 odsto u zapadnom Pacifiku, a najveći broj novih slučajeva kovida 19 zabilježen je u Rusiji.

U Rusiji i u drugim zemljama istočne Evrope broj novozaraženih se tokom posljednjih nedjelje udvostručio pod uticajem širenja talasa izuzetno zarazne omokron varijante virusa korona.

SZO je saopštila da broj zaraženih drugim varijantama virusa korona, alfa, beta i delta sojevima, nastavlja da opada na globalnom nivou jer ih potiskuje omikron varijanta.

Među više od 400.000 uzoraka virusa korona unijetih prošle nedjelje u najveću svjetsku bazu podataka o virusima, više od 98 odsto čini omikron soj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije