Svijet

SZO: Korona velika prijetnaj za 53 zemlje svijeta

SZO: Korona velika prijetnaj za 53 zemlje svijeta
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | SZO: Sa još 700.000 umrlih do proljeća mogle bi se suočiti 53 zemlje svijeta

ŽENEVA - Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije saopštila je danas da projekcije pokazuju da bi 53 zemlje svijeta mogle da se suoče sa još 700.000 preminulih od kovida do proljeća.

SZO za Evropu, čije je sjedište u danskom Kopenhagenu, takođe je navela očigledan pad u zaštiti od infekcije i blagim oblicima bolesti kod vakcinisanih, i dodala je da bi buster doza trebalo da bude prioritet za zdravstveno najosjetljiviji dio stanovništva, uključujući i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, kao i kod ljudi starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika, prenio je AP.

Ipak, iz sjedišta SZO u Ženevi su nekoliko puta zamolili sve države na moratorijum na buster doze do kraja godine, tako da vakcine budu dostupne za zemlje u razvoju, jer ne mogu da se takmiče sa bogatima.

"Danas, situacija s kovidom u Evropi i centralnoj Aziji je vrlo ozbiljna. Prijeti nam opasna zima, ali ne treba da budemo bez nade, jer svi mi, vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci, možemo da preuzmemo odlučne akcije da stabilizujemo pandemiju", navela je SZO Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije