Svijet

SZO: U 90 odsto zemalja korona poremetila osnovne zdravstvene usluge

SZO: U 90 odsto zemalja korona poremetila osnovne zdravstvene usluge
Foto: Tanjug/AP | SZO: U 90 odsto zemalja poremećene osnovne zdravstvene usluge

ŽENEVA - U više od 90 odsto zemalja osnovne zdravstvene usluge su poremećene pandemijom Kovid-19, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Uticaj pandemije Kovid-19 na osnovne zdravstvene usluge izaziva veliku zabrinutost, navodi se u studiji, prenio je Rojters.

Veliki zdravstveni dobici postignuti u poslednje dvije decenije mogu biti izbrisani u kratkom vremenskom periodu, stoji u studiji.

Istraživanje uključuje odgovore date od maja do jula iz više od 100 zemalja.

Među najugroženijim uslugama bile su rutinske imunizacije 70 procenata, planiranje porodice 68 odsto i dijagnoza i liječenje raka 55 procenata, dok su hitne službe bile ugrožene u gotovo četvrtini zemalja.

Region istočnog Mediterana, koji uključuje Avganistan, Siriju i Jemen, najviše je pogođen, potom slede afrički i region jugoistočne Azije, dok američki kontinent nije bio deo studije.

U istraživanju SZO se navodi da je opravdano pretpostaviti da bi čak i umjereni poremećaj u osnovnim zdravstvenim uslugama mogao dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta od uzroka koji nisu Kovid-19 u kratkom do srednjem i dugoročnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije