Svijet

SZO: Zabraniti prodaju živih divljih životinja na pijacama

SZO: Zabraniti prodaju živih divljih životinja na pijacama
Foto: Image by Miguel Á. Padriñán from Pixabay | SZO: Zabraniti prodaju živih divljih životinja na pijacama

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na zabranu prodaje živih divljih životinja na pijacama kako bi se spriječila pojava novih bolesti.

Iz SZO poručuju da, iako tradicionalna tržišta hrane igraju centralnu ulogu u obezbjeđivanju hrane za velike populacije, zabrana prodaje živih divljih životinja može zaštititi zdravlje radnika i kupaca na pijacama.

Ukazano je da su neki od najranijih poznatih slučajeva kovida-19 imali vezu sa veleprodajnim tradicionalnim tržištem hrane u Vuhanu u Kini, gdje su prvi pacijenti zaraženi korona virusom bili vlasnici tezgi, zaposleni na pijaci ili redovni posjetioci, prenosi britanski list "Gardijan".

Privremene smjernice su izrađene zajedno sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

"U smjernicama se pozivaju zemlje da, kao hitnu mjeru, obustave prodaju zarobljenih živih divljih životinja na pijacama hrane", poručuju iz SZO.

"Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 odsto svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Divlji sisari, posebno, predstavljaju rizik za pojavu novih bolesti", dodaju iz SZO.

SZO je, takođe, pozvala vlade da zatvore dijelove prehrambenih tržišta na kojima se prodaju živi divlji sisari, ukoliko ne budu uspostavljene odgovarajuće procjene rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije