Svijet

SZO traži od svih zemalja da istraže porijeklo virusa korona

SZO traži od svih zemalja da istraže porijeklo virusa korona
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | SZO traži od svih zemalja da istraže porijeklo virusa korona
N.N.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je danas od svih država da zajedno rade na istrazi o porijeklu virusa korona dan nakon što je Kina odbacila planove za dodatne provjere laboratorija i pijaca na svojoj teritoriji.

Prvi slučajevi oboljenja od Kovida-19 prijavljeni su u decembru 2019. godine u gradu Vuhan u centralnom dijelu Kine koja je u više navrata odbacivala teorije da je virus potekao iz neke od njenih laboratorija.

SZO je početkom mjeseca predložila pokretanje druge faze istrage u Kini, ali je potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje izjavio juče da Peking ne prihvata prijedlog u sadašnjoj formi.

"U pitanju nije politika niti okrivljivanje bilo koje strane. To je jednostavna potreba u nastojanju da svi shvatimo kako je patogen stigao među ljudsku populaciju. U tom smislu, sve zemlje treba da imaju odgovornost da zajedno rade i sarađuju sa SZO u duhu partnerstva", naglasio je portparol SZO Tarik Jašarević.

Tim predvođen SZO proveo je četiri sedmice u Vuhanu i okolini sa kineskim naučnicima i u zajedničkom izvještaju u martu objavio da je virus najvjerovatnije prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da je neophodno dalje istraživanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije