Svijet

"Sa COVID-19 se mora boriti cijelo društvo, ne samo zdravstvo"

"Sa COVID-19 se mora boriti cijelo društvo, ne samo zdravstvo"
Foto: Tanjug/AP | "Sa COVID-19 se mora boriti cijelo društvo, ne samo zdravstvo"

BEOGRAD, MODENA - Sa novim korona virusom mora da se bori cijelo društvo, a ne samo zdravstveni sistem, kaže Jovana Milić iz Velike Plane, koja već dvije godine radi kao naučna saradnica u bolnici u Modeni, gradu na sjeveru Italije.

Modena je grad u regiji Emilija Romanja i to je drugi najviše pogođen region novim korona virusom u Italiji.

"Situacija jeste teška, imamo naporne smene u bolnici. Na nivou cele provincije, koja ima oko 700.000 stanovnika, imamo oko 2.000 zaraženih. Od toga nešto manje od polovine zahteva hospitalizaciju", kaže Milić za Tanjug.

Navodi da je epidemija u Italiji zabilježila eksponencijalni rast, nagli porast broja zaraženih, koji se i dalje nastavlja.

Sa oko 12.000 smrtnih slučajeva Italija ima najveći letalitet (smrtnost) od oko 12 odsto, a ona podsjeća da je najveći broj zaraženih i umrlih u Lombardiji, koja je najviše pogođena ovom epidemijom i predstavlja centralno žarište.

Sa COVID-19, ističe, nije dovoljno da se bori samo zdravstveni sistem, već mora cijelo društvo.

"Ovo je borba celog društva, a ne samo zdravstvenog sistema. Potrebna je saradnja svih građana, svih službi, da pomognu zdravstvenom sistemu da se suoči s epidemijom. Kada imate veliki priliv zaraženih pacijenata nijedan zdravstveni sistem ne može tome da odgovori. Zato je važno da brinemo o sebi da pokažemo brigu prema zajednici, kako bismo smanjili broj infekcija, novozaraženih", navela je Jovana.

Podsjeća da je važno poštovati mjere socijalne distance, ali i da se mora raspolagati pravim, istinitim informacijama, jer se u eri interneta i socijalnih mreža lažne vijesti brzo šire.

"Bitno je raspolagati pravim informacijama, pokazati brigu prema zajednici, prema svojim bližnjima, prema društvu i razumjeti važnost mjera socijalne distance, važnost higijene ruku", istakla je ona.

Govoreći o terapiji koja se koristi u Italiji za liječenje zaraženih COVID-19, naglašava da postoje razni lijekovi koji se primjenjuju u različitim fazama bolesti. Postoje medikamenti koji mogu da se koriste u početnim fazama bolesti, zatim oni koji se koriste kod teških kliničkih slika, upale pluća, ali i terapija koja se daje kada otkažu pluća.

"Postoje terapijski protokoli koji se polako primenjuju. U bolnici u kojoj radim se primenjuje jedan terapijski protokol za tešku respiratornu insuficijenciju - otkazivanje pluća, koji bi mogao da bude jedno od rešenju. Još ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kolika je prava efikasnost te terapije", navela je ona.

Upitana ima li panike među građanima Modene, ona je rekla da po cijeli dan provodi u bolnici, te da je teško procijeniti koliko ima panike među građanima.

Svakodnevno je u telefonskoj komunikaciji s pacijentima koji su zaraženi, ali koji su kod kuće i kod njih, kako kaže, ima "umjerene panike".

"Važno je da se očuva mentalno zdravlje, jer većina ljudi mora da bude u samoizolaciji ili karantinu. Ne paničiti i raspolagati pravim informacijama. Jako je teško naći ravnotežu između toga da se ne paniči, ali i da se ne ostane ravnodušan na situaciju koja je u toku", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije