Svijet

Sajber stručnjaci: Lažni kovid pasoši "po cijeni kikirikija"

Sajber stručnjaci: Lažni kovid pasoši "po cijeni kikirikija"
Foto: Pixabay/Ilustracija | Sajber stručnjaci: Lažni kovid pasoši "po cijeni kikirikija"

LONDON - Lažni kovid pasoši se prodaju preko interneta po bagatelnim cijenama u velikoj prevari koja je alarmirala vlasti brojnih država koje žele da ožive putovanja i ekonomije, ocijenili su sajber stručnjaci.

Od Islanda do Izraela, brojne države su počele da ukidaju restriktivne mjere prilikom prelaska granica za ljude koji mogu da dokažu da su vakcinisani.

"Ljudi pokušavaju da zaobiđu pravila praveći lažne dokumente, pritom stavljajući živote drugih u rizik", rekao je za Rojters Benu Arora, osnivač sajber obavještajne kompanije "Sajbl".

On je dodao da su njegove kolege i on vidjeli mnoštvo sajtova na dark vebu gdje se prodaju lažna dokumenta "po cijeni kikirikija".

Dark veb je dio intrneta koji se nalazi van alatki za pretragu, gdje su korisnici uglavnom anonimni i uglavnom transakcije obavljaju putem kriptovaluta kao što je bitkoin.

Lažni dokumenti o vakcinaciji se mogu kupiti za 12 dolara, dodao je Arora, rekavši da se broj prodavaca povećao otkako su se pojavili krajem februara na dark vebu.

Oded Vanunu iz sajber ekjuriti kompanije "Ček Point" je izjavio da su istraživači u kompaniji utvrdili postojanje brojnih reklama na dark vebu u kojima se nude dokumenta koja su navodno izdata u SAD, Rusiji i ostalim zemljama.

"Velika je potražnja za ovim lažnim papirima", naglasio je Vanunu.

Lažnjaci su se takođe pojavili na regularnim sajtovima i raznim platformama, kazao je Čad Anderson, visoki bezbjednosni onlajn istraživač u kompaniji "Domejn tuls".

Prošle nedjelje, 45 državnih tužilaca iz SAD je potpisalo pismo u kojem pozivaju rukovodstvo Tvitera, Ibeja i Šopifaja da preuzmu hitne akcije i spriječe prodaju lažnih podataka na njihovim platformama.

Ibej je saopštio da je preuzeo značajne korake da blokira i brzo ukloni lažne dokumente koji ugrožavaju zdravlje ljudi, dok Tviter i Šopifaj još nisu ništa komentarisali.

Dan ranije, FBI je apelovao na ljude da ne kače fotografije dokumenata o vakcinaciji na društvenim medijama, upozorivši da mogu biti zloupotrijebljene i falsifikovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije