Svijet

Šangaj započeo najveći lokdaun u Kini u posljednje dvije godine

Šangaj započeo najveći lokdaun u Kini u posljednje dvije godine
Foto: Tanjug/AP | Šangaj započeo najveći lokdaun u Kini u posljednje dvije godine

PEKING - Kina je u ponedjeljak započela svoje najopsežnije karantine u posljednje dvije godine kako bi provela masovno testiranje i kontrolisala rastuću epidemiju u Šangaju dok stručnjaci ispituju ekonomski učinak nacionalne "nulte kovid 19 strategije".

Kineska finansijska prijestonica i najveći grad sa 26 miliona ljudi, Šangaj je upravljao svojim manjim prošlim epidemijama ograničenim zatvaranjem stambenih naselja i radnih mjesta na kojima se virus širio. Međutim, zatvaranje u cijelom gradu koje će se sprovoditi u dvije faze biće najopsežnije u Kini otkako je centralni grad Vuhan, gdje je virus prvi put otkriven krajem 2019, prvi uveo lokdaun za svojih 11 miliona ljudi na 76 dana početkom 2020. godine. Još milioni više od tada su u izolaciji, prenosi Associated Press.

Šangajska finansijska četvrt Pudong i obližnja područja biće zatvoreni od ponedjeljka do petka dok se bude sprovodilo masovno testiranje, saoštila je lokalna vlada. U drugoj fazi zatvaranja, veliko područje u centru grada zapadno od rijeke Huangpu koja dijeli grad u petak će započeti vlastito petodnevno zatvaranje.

Stanovnici će morati ostati kod kuće, a isporuke će biti ostavljene na kontrolnim tačkama kako bi se obezbijedilo da nema kontakta sa spoljnim svijetom. Kancelarije i sve kompanije koje se ne smatraju bitnim biće zatvorene, a javni prevoz obustavljen.

Mnoge su zajednice u Šangaju već bile zatvorene posljednjih sedam dana, njihovi stambeni kompleksi blokirani su plavim i žutim plastičnim barijerama, a stanovnici su morali podvrgnuti višestrukim testovima na kovid 19. Šangajski Disneilend tematski park je među kompanijama koje su ranije zatvorene. Proizvođač automobila Tesla takođe obustavlja proizvodnju u svojoj tvornici u Šangaju, javljaju mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije