Svijet

Šefica Evropske centralne banke "očitala bukvicu" liderima EU

Šefica Evropske centralne banke "očitala bukvicu" liderima EU
Foto: Tanjug/AP | Šefica Evropske centralne banke "očitala bukvicu" liderima EU

BRISEL - Šefica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard pozvala je nejedinstvene lidere EU da odlučnije rade na ublažavanju udara pandemije virusa korona na ekonomije, pošto se evropski blok podijelio u vezi s tim koliko daleko treba ići s mjerama, rekla su danas za Reuters tri izvora upoznata s dešavanjem.

Južne članice Evropske unije su ogorčene nakon što 27 nacionalnih lidera bloka nije uspjelo, tokom jučerašnje šestočasovne telefonske sjednice, da se dogovori o većoj podršci njihovim ekonomijama, koje pandemija virusa COVID-19 razara.

Lagardova je na telefonskoj sjednici navela da su "potrebne dalje akcije", naglasivši potrebu za hitnom akcijom i poručivši liderima da je EU prespora u reagovanju na krizu, rekli su britanskoj agenciji ljudi informisani o debati koja je vođena.

Ona je takođe, kako su dodali, upozorila na predviđanja duboke recesije i cijenu koja će biti plaćena zbog nejedinstva.

Ovo je bio drugi takav poziv Lagardove evropskim kreatorima politika ove sedmice, nakon što je u ponedjeljak uputila sličnu poruku ministrima finansija evrozone.

Na jučerašnjoj sjednici, Njemačka i Holandija su se žestoko usprotivile zalaganjima Italije, Španije, Portugala, Francuske i drugih zemalja da se emituje zajednička obveznica, što podsjeća na razmirice u bloku tokom dužničke krize evrozone 2008, koje su nagrizle jedinstvo EU, navodi Reuters.

"Ako se međusobno ne uvažavamo i ako ne shvatamo da suočeni sa zajedničkim izazovom moramo biti sposobni da na njega zajedno odgovorimo, onda niko nije shvatio šta je zapravo suština jedinstvene Evrope", rekao je portugalski premijer Antonio Kosta nakon završetka telefonske sjednice kasno sinoć, prenosi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije