Svijet

Sjeverna Koreja: Pobijedili smo virus, nemamo zaraženih

Sjeverna Koreja: Pobijedili smo virus, nemamo zaraženih
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja: Pobijedili smo virus, nemamo zaraženih

PJONGJANG - Režim u Sjevernoj Koreji poručuje da su trijumfirali nad virusom Covid-19 i da nemaju nijednog zaraženog u toj zemlji, ali međunarodna zajednica ne uzima takve tvrdnje za ozbiljno.

Ova komunistička država u istočnoj Aziji graniči s Kinom i Južnom Korejom, dvije od tri najgore pogođene zemlje u ovom dijelu svijeta kada je u pitanju pandemija virusa korona.

Početkom sedmice, kineski su službenici poručili da su do tada zabilježili 81.036 zaraženih slučajeva, od čega je 3.200 preminulo. S druge strane, Južna Koreja pokazuje se kao jedna od najsposobnijih nacija u borbi protiv širenja virusa Covid-19. Već skoro 250.000 građana testirano je na virus, što je umnogome pomoglo da se širenje zaraze obuzda pa se zemlje širom svijeta počinju ugledati na njihov model.

Sjeverna Koreja odbija potvrditi da je iko u toj zemlji zaražen, ali odaje ih nedostatak vojnih akcija posljednjih nekoliko sedmica kako poručuju stručnjaci.

"Ono što sigurno znamo jeste da je njihova vojska mirovala 30-ak dana, a tek nedavno su ponovno počeli s rutinskom obukom. Pritom, nijedan avion im nije uzletio punih 24 dana", objašnjava američki general Robert Abrams za FOX News.

On je uvjeren da je virus protutnjao kroz sjevernokorejsku prijestonicu Pjongjang.

Vlasti, pak, ističu svoju samoizolaciju od ostatka svijeta kao ključ navodnog uspjeha. Obustavili su trgovinu i zatvorili granicu s Kinom. Produžili su trajanje karantina na 30 dana i uveli ograničenja stranim i međunarodnim diplomatskim predstavnicima u toj zemlji.

Analitičari na tvrdnje Kim Džonga Una gledaju kao na pokušaj da pokaže svijetu da drži sve pod kontrolom i da može zaštititi svoje građane od bolesti uprkos ostalim nedaćama kojima su izloženi.

Kako Covid-19 može dospjeti u izoliranu zemlju?

Mala je vjerojatnost da je virus došao preko granice s Južnom Korejom koja je pod teškim vojnim nadzorom ili preko zatvorene granice s Kinom. Opasnost predstavlja crno tržište koje je prisutno u tom području već dugi niz godina pa je sasvim moguće da je virus dospio u Sjevernu Koreju tako.

Pjongjang je Svjetsku zdravstvenu organizaciju obavijestio da su izvršena testiranja nad 141 osobom za koje se pretpostavljalo da su možda zaraženi. Tvrdili su da su svi do jednog negativni na Covid-19.

Ove podatke je krajem februara objavilo južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za odnose sa sjevernim susjedom. Tamošnji mediji pozivaju se na neimenovane izvore koji otkrivaju da u Sjevernoj Koreji ne samo da ima oboljelih, već i mrtvih.

Međunarodna zajednica ističe zaostalu zdravstvenu infrastrukturu i rasprostranjenu neuhranjenost stanovništva u Sjevernoj Koreji kao faktore rizika koji ih čine podložnima na zarazu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije