Svijet

Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije u Italiji

Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije u Italiji
Foto: Pixabay | Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije u Italiji
Tanjug

RIM - U Italiji je skinuta zabrana objavljivanja, to jest oznaka "državna tajna" sa pet zapisnika sjednica naučno-tehničkog komiteta na čijim preporukama je italijanska vlada donosila odluke na vrhuncu pandemije COVID-19, piše američki "Hafington post".

"Objavljeni dokumenti će omogućiti da Italijiani saznaju šta je motivisalo Vladu da proglasi karantin u vrijeme pandemije virusa korona, čak i u oblastima gdje zaraze nije bilo", saopštila je nevladina organizacija "Fondacija Einaudi", koja se još od marta, kada je počela pandemija, bori da zapisnici sa sjednica Vladinog naučno-tehničkog komiteta budu objavljeni u javnosti.

Prvi zahtjev Fondacije Vlada je odbila motivišući svoju odluku "zaštitom javne bezbjednost i reda", a zatim je Fondacija podnijela tužbu administrativnom sudu, dobila spor, ali je Vlada u Rimu i dalje odugovlačila da dokumente učini dostupnim javnosti.

U spor je bila uključena čak Komisija italijanskog parlamenta za bezbjednost Republike (COPASIR).

Na kraju, Fondacija se, pozivajući se i na zakon o "slobodi informacija", obratila premijeru Đuzepeu Konteu, koji je odobrio publikovanje dokumenata.

Prema saopštenju Fondacije "Einaudi", zapisnici tehničko-naučnog komiteta sa sastanaka u jeku pandemije virusa COVID-19, biće objavljeni danas.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije