Svijet

Slovačka zabranjuje kretanje noću

Slovačka zabranjuje kretanje noću
Foto: Tanjug/AP - Dostava ruske vakcine Slovačkoj | Slovačka zabranjuje kretanje noću

Slovačka od srijede naveče uvodi policijski sat tokom noći, rekao je ministar zdravstva dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od virusa korona u svijetu.

Slovaci neće smjeti izlaziti iz kuće od 20.00 sati do 5.00 ujutro, navodi se u vladinoj odluci.

Ljudima se preporučuje da ostanu kod kuće, a izuzetno mogu izaći ako moraju ljekaru, na posao ili u šetnju radi rekreacije ili sa psima.

Policijski sat će biti obvezan do 19. marta, a možda će se produžiti nakon toga.

Ta zemlja Evropske unije s 5,4 miliona stanovnika u zadnje dvije nedjelje je u prosjeku prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci agencije "France Pressea".

Visoka stopa smrtnosti je "posljedica mnogih faktora, Slovačka je napravila niz grešaka", rekao je za AFP predsjednik ljekarskog sindikata Peter Visolajski.

"Karantin se prekasno uveo i nije se dovoljno nadzirao. Usto, stopa smrtnosti je posljedica opšteg lošeg stanja u slovačkom zdravstvu", istaknuo je Visolajski.

Po njegovim riječima, umjesto da se uvode nova ograničenja, bolje je primjenjivati postojeća kako bi se "smanjio broj zaraženih".

Slovačka je u ponedjeljak postala druga zemlja EU, nakon Mađarske, koja je primila pošiljku ruske vakcine Sputnjik V. Naručila je ukupno dva miliona doza.

Slovačka je takođe deset pacijenata poslala u susjednu Poljsku i u pomoć joj je stigla grupa ljekara iz Rumunije, pošto je EU uputila zahtjev za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije