Svijet

Španija blokirala regiju od 200.000 građana zbog novog širenja virusa

Španija blokirala regiju od 200.000 građana zbog novog širenja virusa
Foto: Tanjug/AP | Španija blokirala regiju od 200.000 stanovnika zbog novog širenja virusa

Katalonska vlada objavila je da će regija Segria, u kojoj živi više od 200.000 ljudi, ponovo biti blokirana na neodređeno razdoblje nakon novog izbijanja i širenja virusa korona.

Broj zaraženih koji su primljeni u bolnicu u Leidi, glavnom gradu ove regije, udvostručio se u proteklih deset dana, prema pisanju španskog lista El Mundo.

"Moramo poduzeti ovaj korak da zaštitimo sebe i donijećemo sve mjere koje budu potrebne da zaustavimo zarazu", rekao je predsjednik Katalonije Kvim Tora, prenosi The Independent.

Katalonski čelnici odbacili su ideju selektivnog zatvaranje te su umjesto toga odlučili da zatvore cijelu regiju.

Terenska bolnica postavljena je u gradu Ljeida u kojoj je pripremljeno dodatnih 105 kreveta za liječenje oboljelih od kovid-19. Prema posljednjim izvještajima, 21 osoba je hospitalizovana u gradu Ljeida, a šest pacijenata je na intenzivnoj njezi.

Kako su odlučile katalonske vlasti, samo ljudi koji rade izvan regije Segria će moći napuštati i ulaziti u ovo područje. Svim ostalim stanovnicima zabranjen je ulaz i izlaz.

Prema zvaničnim podacima, Katalonija je do 4. jula zabilježila 73.154 osobe zaražene virusom korona, te gotovo 12.500 smrtnih slučajeva povezanih s infekcijom kovid-19. U petak ove sedmice u gradu Ljeida virus korona potvrđen je kod još 400 stanovnika, dok su dvije osobe preminule usljed zaraze, javlja BBC.

Podsjetimo da je Španija bila jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja sa više od 250.545 zaraženih virusom korona i 28.385 preminulih od posljedica ove zaraze, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije