Svijet

Španija planira otvoriti granice za turiste krajem juna

Španija planira otvoriti granice za turiste krajem juna
Foto: Tanjug/AP | Španija planira otvoriti granice za turiste krajem juna

MADIRD - Španija planira da ponovo otvori granice za posjetioce iz inostranstva krajem juna, kada budu potpuno ukinute restrikcije povodom virusa korona, izjavio je danas ministar saobraćaja Hoze Luis Abalos.

Madrid je prošle sedmice iznenadio svoje partnere iz EU uvođenjem karantina od 14 dana za sve putnike iz inostranstva, čime je praktično zadržao zatvorene granice uz objašnjenje da želi da izbjegne drugi talas oboljenja covid-19.

Abalos je rekao da će ova mjera biti fazno ukinuta parlalelno sa dozvoljavanjem putovanja u Španiju, čiji regioni popuštaju restrikcije različitim tempom.

"Čim Španci budu mogli da putuju u druge provincije, stranci će moći da dođu u Španiju", rekao je ministar saobraćaja stanici TVE.

On je dodao da se nada da će turističke aktivnosti biti pokrenute krajem juna.

"Moramo učiniti Španiju atraktivnom zemljom sa stanovišta zdravlja", naglasio je Abalos. Turizam ima udio od preko 12 odsto u bruto domaćem proizvodu Španije.

Ova zemlja je jedna od najteže pogođenih epidemijom sa 27.650 smrtnih slučajeva i 231.350 infekcija. Španija postepeno ukida restrikcije uvedene sredinom marta.

Procjenjuje se da bi španska ekonomija ove godine mogla da oslabi za 12,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije