Svijet

Španska pokrajina zabranjuje pušenje zbog virusa korona

Španska pokrajina zabranjuje pušenje zbog virusa korona
Foto: Pexels / Ilustracija | Španska pokrajina zabranjuje pušenje zbog virusa korona

Galicija, pokrajina na sjeverozapadu Španije, zabranila je pušenje na ulicama i javnim mjestima poput terasa kafića kako bi suzbila širenje korona virusa, a mjera bi se mogla proširiti i na ostatak države.

Mjera stupa na snagu u četvrtak te se odnosi na mjesta gdje ne postoji udaljenost od minimalno dva metra među osobama, navedeno je u službenom dokumentu koji je u srijedu objavila regionalna vlada.

Galicija, pokrajina s 2,7 miliona stanovnika, trenutno ima 827 zaraženih osoba, što je 87 više nego dan ranije.

Ovu mjeru je regionalnoj vladi predložio tamošnji tim ljekara specijalizovanih za prevenciju bolesti Kovid-19, nakon sastanka održanog u srijedu. Smatraju da duvanski dim predstavlja visok rizik za širenje korona virusa.

"Prilikom pušenja cigareta ili korištenja električnih cigareta na javnim i otvorenim mjestima, uključujući terase, može biti izuzetak jedino ako sve vrijeme postoji udaljenost od dva metra od drugih osoba", navedeno je u dokumentu.

Takvi prostori moraju biti dovoljno prostrani da ni u jednom trenutku ne može doći do smanjenja propisane udaljenosti između pušača i prolaznika, ili pušača i ostalih osoba.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španiji još i prije izbijanja korona virusa.

"Više članova ljekara tima složilo se da pušenje bez ikakvog ograničenja, poput onog na terasama, s drugim osobama u blizini ili u zonama gdje cirkuliše veći broj stanovnika, predstavlja visok rizik od širenja virusa i infekcije", izjavio je predsjednik galješke vlade Alberto Nunjez Feiho na konferenciji za medije poslije sastanka ljekarskog tima.

"Ideja je zabraniti pušenje na ulicama ili javnim mjestima gdje nije moguće održati fizičku udaljenost. Kada pušač hoda, kada je u pokretu, dimom može naškoditi osobama koje se zateknu u njegovoj blizini", dodao je.

Ova mjera je u skladu s dokumentom koji je prošli mjesec izradila Nacionalna komisija za javno zdravstvo u Španiji, a u kojem se upozorava da pušenje električnih cigareta i parilica povećava rizik od širenja korona virusa.

Korisnik otpuhujući dim ili paru ispušta male vodene kapljice koje se zatim šire vazduhom prema osobama u blizini. Osim toga, prilikom korištenja cigareta ili parilica korisnik skida masku s lica, koja je obvezna u Španiji, te može prstima dotaknuti usta što predstavlja rizik zaraze i za samog korisnika.

"Naš prijedlog je a se na javnim mjestima, poput terasa kafića ili prilikom susreta s drugim osobama na otvorenom prostoru, ne puši i ne upotrebljavaju parilice. Tokom njihovog korištenja vodene kapljice se šire daleko te mogu zahvatiti ostale osobe", rekla je prošli mjesec Pilar Aparisio, direktorica Nacionalne komisije za javno zdravstvo.

Galicija je jedna od 17 autonomnih pokrajina u Španiji, a ovaj primjer mogle bi slijediti i druge pokrajine.

"Vjerujem da će uskoro i drugi dijelovi zemlje, poput Madrida, uvesti ovu mjeru. Ona ima smisla", rekao je Cezar Karbaljo s odjeljenja za hitne slučajeve u madridskoj bolnici La Paz, gostujući u srijedu naveče na regionalnoj televiziji "Tele Madrid".

Nakon što je 21. juna ukinuto vanredno stanje u Španiji svaka pokrajina uvodi svoje mjere.

Posljednjih dana širom Španije, s 47 miliona stanovnika, nanovo izbija virus. U posljednja 24 sata oboljelo je još 1.690 osoba. Od početka pandemije inficirala su se ukupno 329.784 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije