Svijet

Stotine Bjelorusa bez maski obilježile Dan pobjede u crkvi

Stotine Bjelorusa bez maski obilježile Dan pobjede u crkvi
Foto: Tanjug/AP | Stotine Bjelorusa bez maski obilježile Dan pobjede u crkvi

MINSK - Stotine ljudi u Bjelorusiji, među kojima i veterani iz Drugog svjetskog rata, učestvovale su danas na svečanosti u crkvi u Minsku kojom je obilježena 75. godišnjica pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Kako prenosi AP, niko nije nosio zaštitnu masku, uprkos rastućoj epidemiji virusa korona u toj zemlji.

Uprkos opasnosti koju predstavlja pandemija virusa korona predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ne odustaje od svečane parade planirane za 9. maj, na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

"Moram da kažem da ne možemo da otkažemo paradu - jednostavno, ne možemo. Razmišljao sam dugo o tome. Naravno, to je emocionalna i duboko ideološka stvar", rekao je prije nekoliko dana Lukašenko u obraćanju zvaničnicima bjeloruske vlade.

Iako broj zaraženih virusom korona u Bjelorusiji raste, Lukašenko nastoji da umanji opasnost, ignorišući preporuke za uvođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih mjera, a reakcije drugih zemalja na pandemiju nazvao je "korona psihozom".

Prema podacima sajta Worldmeters, u Bjelorusiji je do sada potvrđen 21.101 slučaj virusa korona, a preminula je 121 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije