Svijet

Pratite nas na Google news

Stručni tim SZO biće mjesec dana u Vuhanu

Stručni tim SZO biće mjesec dana u Vuhanu
Foto: Tanjug/AP | Stručni tim SZO biće mjesec dana u Vuhanu
Srna

SINGAPUR - Međunarodni naučni tim na čelu sa Svjetskom zdravstenom organizacijom (SZO), zadužen za istragu o porijeklu virusa korona, provešće oko mjesec dana u kineskom gradu Vuhanu, uključujući dvije sedmice u karantinu, rekao je danas član tima vijetnamski biolog Hung Ngujen.

Ngujen je istakao da u Kini ne očekuje nikakve zabrane za rad desetočlanog tima koji se priprema da sutra krene iz Singapura ka Vuhanu, gdje je prvi slučaj virusa korona otkriven krajem 2019. godine.

"Prema mom shvatanju, neće biti ograničenja u pristupu informacijama koje bi možda zatrebale timu. Vidjećemo jer još nismo u Kini", naglasio je Ngujen putem video-poziva iz hotela na singapurskom aerodromu.

Prema njegovim riječima, tim je imao redovne virutelne sastanke sa kineskim virolozima u proteklih nekoliko mjeseci pred polazak.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izrazio je početkom sedmice razočaranost jer kineski zvaničnici nisu na vrijeme izdali dozvole za dolazak stručnog tima radi proučavanja porijekla kovida 19.

SAD su pozvale na transparentnu istragu predvođenu SZO i kritikovale uslove rada koji omogućavaju da kineski naučnici izvrše prvu fazu preliminarne istrage.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije