Svijet

Studija: Britancima opala količina antitijela u odnosu na ljeto

Studija: Britancima opala količina antitijela u odnosu na ljeto
Foto: Tanjug/AP | Studija: Britancima opala količina antitijela u odnosu na ljeto

LONDON - Antitijela protiv virusa korona su rapidno opala među Britancima tokom ljeta, pokazala je danas objavljena studija, što ukazuje da zaštita od COVID-19 traje možda i kraće nego što se mislilo.

Naučnici na Kraljevskom koledžu u Londonu pratili su količine antitijela među Britancima još od prvog talasa COVID-19 u martu i aprilu.

Njihova studija je pokazala da je prisustvo antitijela u ljudskom organizmu palo sa šest procenata pri kraju juna na samo 4,4 u septembru, prenio je Rojters.

To objašnjava smanjenje imuniteta populacije prethodnih nedjelja, nakon čega je došlo do drastičnog porasta novozaraženih Britanaca, dodaje Rojters.

Iako je pitanje imuniteta na virus korona kompleksno i još neistraženo područje, zna se da T ćelije, kao i B ćelije, mogu da pomognu u brzom stvaranju antitijela, ukoliko dođe do ponovnog izlaganja virusu korona kod ljudi koji su već preležali bolest.

"Vidimo da opadaju antitijela, koja su vrlo bitna kada je riječ o zaštiti. Dobra vakcina bi mogla da bude bolja od prirodnog imuniteta", rekla je Vendi Barkli, šef Odsjeka za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije