Svijet

Sudovi zatrpani zahtjevima prešli na onlajn razvode

Sudovi zatrpani zahtjevima prešli na onlajn razvode
Foto: Pixabay | Sudovi zatrpani zahtjevima prešli na onlajn razvode

TRST - Pandemija virusa korona uticala je na sve aspekte života, pa se pokazalo da je karantin u Italiji povećao i broj onih koji čekaju na razvod do te mjere da se oni ne mogu riješiti regularnom procedurom pred sudijom, pa su neki sudovi prešli na onlajn razvod.

Sudovi su zatrpani zahtjevima za okončanje braka, pa su u nekim italijanskim gardovima, Torino, Vercelli, Verona, Monza, odlučili da presudu o razvodu donesu i pošalju zainteresovanim stranama putem mejla.

I tako je, bar zasad, u vanrednoj situaciji, ozakonjen razvod "online".

Dnevni list "Avvenire", novine katoličkih biskupa, u članku izražava bojazan da bi se ta praksa mogla nastaviti i nakon vanredne situacije zbog virusa korona.

U Italiji se, prema podacima Instituta za statistku, godišnje oko 350.000 ljudi razvodi, a na konačnu odluku, čak i u normalnim okolnostima čeka se dugo. Situacija je malo popravljena nakon što je 2015. donesen zakon o takozvanom brzom razvodu, koji je olakšao i ubrzao proceduru koja je prije toga trajala godinama i dodatno pogoršavala situaciju onih koji više nisu mogli da žive zajedno.

Nakon usvajanja zakona "o brzom razvodu" naglo je povećan broj zahtjeva, sa 50.000 porastao je na 80.000, da bi se zadnjih godina stabilizovao na 90.000 godišnjih zahtjeva za razvodom.

Još nema podataka o tome koliko će karantin uticati, ili pomoći parovima da donesu odluku kako je zajednički život više nemoguć.

"Avvenire" navodi da je nova mjera, "razvod online", može podstaći mnoge da se brže odluče na taj korak, a spominju se i neki sudovi koji već zagovaraju da se "razvod online", nastavi i nakon pandemije.

Zakon o razvodu u Italiji je usvojen 1970 godine, uprkos protivljenju tada moćne partije demohrišćana.

I danas je potrebno oko godine dana da dvoje kažu jedno drugome konačno "zbogom", a proces košta od 800 do 2.000 evra po osobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije