Svijet

"Suzbijanje delte u Evropi pomaže i protiv omikrona"

"Suzbijanje delte u Evropi pomaže i protiv omikrona"
Foto: Matilda Wormwood/Pexels | Suzbijanje delte u Evropi pomaže i protiv omikrona

KOPENHAGEN - Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge izjavio je da problem u Evropi i dalje predstavlja delta varijanta virusa korona i da se njenim suzbijanjem djeluje i protiv soja omikron, koji je, takođe, razlog za brigu i oprez.

"Ako pobijedimo deltu danas, sutra ćemo pobijediti omikron", rekao je Kluge na konferenciji za novinare održanoj onlajn.

On je saopštio da će do kraja sedmice svaki deseti Evropljanin biti zaražen virusom korona ili će biti ustanovljeno da je ranije preležao kovid 19, te da taj statistički podatak potvrđuju laboratorijski testovi.

Broj novih infekcija i smrtnih slučajeva se više nego udvostručio u prethodna dva mjeseca, rekao je Kluge i naglasio da bi smrtnost bila mnogo veća bez vakcina.

SZO uvrštava u evropski region 53 zemlje, odnosno ne samo EU, već i zemlje sa daljeg istoka - Rusiju, Ukrajinu i Tursku.

U ovom regionu bilo je blizu 90 miliona infekcija i gotovo 1,6 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19.

Kluge je rekao da broj zaraženih raste u svim starosnim grupama i da ih je trenutno najviše u uzrastu od pet do 14 godina.

U 21 evropskoj državi potvrđena su 432 slučaja zaraze omikronom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije