Svijet

Pratite nas na Google news

Švajcarska preplavljena respiratorima i maskama

Švajcarska preplavljena respiratorima i maskama
Foto: Pexels.com | Švajcarska preplavljena respiratorima i maskama
Tanjug

Švajcarska je preplavljena respiratorma koji su nabavljeni u vrijeme pandemije korona virusa, a nagomilale su se i zalihe higijenskih maski.

Švajcarska ima više od 200 miliona maski, a neke narudžbine tek treba da stignu, saopštilo je Ministarstvo obrane i tako potvrdilo pisanje dnevnika "Sonntags Zeitung”.

List se poziva na zapisnike vladinog komesarijata koje navodi da kantonalne vlasti vraćaju federaciji respiratore, a ove nemaju gdje da ih uskladište niti održavaju, prenio je portal SEEbiz.eu.

To znači da ih kantoni mogu zadržati, prodati drugim državama ili donirati, možda zemljama u razvoju.

Kako je procenat oboljelih i preminulih od kovid-19 rastao ranije ove godine, države su pohrlile da kupe respiratore kako bi pomogle teško oboljelima da dišu.

Svaki respirator košta desetine hiljada dolara.

Ministarstvo obrane Švajcarske je objavilo da je od 900 respiratora isporučenih do 24. juna, 261 uskladišten u vojnoj medicinskoj službi, a 639 razdijeljeno kantonima.

Još 300 respiratora treba da stigne do sredine avgusta.

Vlada je zadužila vojnu medicinsku službu za kupovinu opreme kako se pandemija širila.

Zatražila je da parlament odobri više od 2,5 milijarde švajarskih franaka u tu svrhu, a potrošena je približno petina te svote.

Kupovina zaštitne opreme, medicinskih potrepština i testova još traje, a izvještaj o ukupnoj cijeni biće objavljen kada se sve završi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije