Svijet

Švedska akademija preporučuje nošenje maski

Švedska akademija preporučuje nošenje maski
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Švedska akademija preporučuje nošenje maski

STOKHOLM - Švedska kraljevska akademija nauka pozvala je vlasti u toj zemlji da preispitaju odluku o nepreporučivanju nošenja maski radi sprečavanja širenja virusa korona tokom drugog talasa pandemije.

Švedski blagi pristup pandemiji fokusiran je mahom na dobrovoljno poštovanje mjere socijalne distance a Agencija za javno zdravlje sumnja u efikasnost nošenja maski koje su u mnogim dijelovima Evrope na javnim i zatvorenim mjestima obavezne.

Kraljevska akademija nauka, međutim, nvodi u izvještaju da zaštitne maske za lice mogu da imaju ulogu u smanjenju infekcije, naročito u zatvorenim prostorima, prenosi Rojters.

"Nadam se da će sada lideri, bez obzira na to šta javne zdravstvene službe kažu, primiti to k znanju", rekao je Stafan Normak, koji je na čelu ekspertske grupe za borbu protiv kovid-19 pri Akademiji.

Švedska Agencija za javno zdravlje navodi da nošenje maski može da osobi pruži lažni osjećaj sigurnosti koji bi onda loše uticao na mjeru socijalne distance.

Ipak, prodaja maski u Švedskoj raste, a neke apoteke zabilježile su skok prodaje za 360 odsto u novembru u odnosu na oktobar.

Od posljedica kovida 19 umrlo je 6.300 građana i stopa smrtnosti u Švedskoj je mnogo viša nego u drugim nordijskim zemljama koje su uvodile restriktivne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije