Svijet

Tim SZO ušao u glavnu laboratoriju u Vuhanu

Tim SZO ušao u glavnu laboratoriju u Vuhanu
Foto: Tanjug/AP | Tim SZO ušao u glavnu laboratoriju u Vuhanu

VUHAN - Tim istražilaca Svjetske zdravstvene organizacije, koji je došao u Vuhan da istraži porijeklo virusa korona, posjetio je glavnu laboratoriju za viruse u Vuhanu, u potrazi za izvorom kovida.

Eksperti SZO su proveli tri i po sata u dobro čuvanom Vuhanskom institutu za virologiju, koji je bio centar priča o teorijama zavjere, prema kojima je odatle "procurio" kovid i izazvao prvo žarište krajem 2019. godine, prenio je Rojters.

Većina naučnika odbija ovu hipotezu, ali neki spekulišu da se virus pronađen u divljini pojavio u laboratorijskim eksperimentima, kako bi se testirala mogućnost prelaska na čovjeka, a onda je "pobjegao" iz laboratorije preko inficiranog člana laboratorije.

"Vrlo interesantno. Mnogo pitanja stoji", rekla je Tea Fišer, danski član tima, prenio je Rojters.

Neki naučnici su pozvali Kinu da pokaže detalje svih virusa korona koji su pročavani u laboratoriji, da vide koji najviše odgovara SARS-Cov-2.

"Raduje me vrlo produktivan dan koji je pred nama, u kojem ćemo se susresti s ljudima iz Vuhana i pitati ih najvažnija pitanja koja treba da se postave", rekao je drugi član tima, Peter Dažak, koji je predsjednik EkoHelt alijanse.

Tim SZO, koji treba da odradi misiju, poručio je da će njihovim članovima biti limitirane posjete koje su organizovali kineski domaćini i neće imati kontakt sa stanovništvom, zbog restriktivnih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije