Svijet

Tramp: Da sam ja predsjednik, vakcine ne bi bile obavezne

Tramp: Da sam ja predsjednik, vakcine ne bi bile obavezne
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tramp: Da sam ja predsjednik, vakcine ne bi bile obavezne
Tanjug

NJUJORK - Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da, da je on još na funkciji, ne bi propisao da vakcine protiv virusa korona budu obavezne, već bi ih, umjesto toga, "prodao" ljudima, u smislu da se vakcinacija temelji na dobrovoljnoj bazi.

Predsjednik SAD Džozef Bajden najavio je prošlog mjeseca da će većina zaposlenih u državnim ustanovama morati da se vakciniše ili da se suoči s gubitkom posla, ali i da kompanije sa 100 ili više zaposlenih moraju da zahtijevaju od radnika da se vakcinišu ili da se redovno testiraju.

"Ne bih nikome rekao: Moraš. Gledajte, veoma sam ponosan na ono što smo uradili sa vakcinama", rekao je Tramp voditelju Biliju O'Rajliju u intervjuu, a prenio Njujork post.

Tramp je u intervjuu istakao da su za manje od devet mjeseci, za vrijeme njegove administracije, u Americi proizvedene tri vakcine i da one zaista dobro rade.

Tramp je dodao da bi on uvjeravao ljude da se vakcinišu, a ne bi ih prisiljavao.

"Uvjerio bih ljude da prihvate da se vakcinišu. Ne bih ih prisiljavao... Dok sam bio predsjednik, nije bilo govora o obaveznoj vakcinaciji. Svi su željeli vakcinu. Sada mnogi ljudi to ne žele", istakao je Tramp.

Trampova administracija predvodila je razvoj vakcina protiv virusa korona, vladinom operacijom Varp spid, koja je potrošila milijarde u razvoj i kupovinu vakcina, navodi Njujork post.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije