Svijet

Tri osobe ubijene u Keniji zbog nenošenja maski

Tri osobe ubijene u Keniji zbog nenošenja maski
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tri osobe ubijene u Keniji zbog nenošenja maski

NAJROBI – Svjedoci su saopštili da su tri osobe ubijene u malom gradu u dolini Rift u Keniji tokom sukoba između policije i mještana zbog nenošenja maski za lice kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Policija je potvrdila pogibije, ali je pružila drugačija svjedočenja.

Aktivisti za ljudska prava sedmicama su protestovali zbog ubistava koja su počinili kenijski policajci provodeći ograničenja vezana za širenje virusa. Oni takođe optužuju policajce da provode te mjere kako bi iznudili mito.

Kenet Kaunda izjavio je za AP da su nasilni protesti izbili u Lesosu u četvrtak nakon što su policajci odvezli u stanicu taksistu motocikla zbog nenošenja maske. Kenija je proglasila obaveznim nošenje maski na licu u javnosti i nepoštovanje te mjere povlači globu do 200 dolara, što je suma previsoka za mnoge.

Kaunda je kazao da su mještani umoreni od policijskih privođenja ljudi koji ne nose maske. On tvrdi da je policajac koji je uhapsio taksistu pucao u ljutitu masu, ubivši lokalnog obućara.

"On je pucao u masu pet puta", kazao je Kaubnda, zidar po struci.

Razbješnjeni ubistvom obućara, mještani su podmetnuli vatru u kući lokalnog policijskog načelnika i počeli su gađati kamenicama policijsku stanicu. U tom su hosu poginule još dvije osobe, kazao je Kaunda.

Policija je saopštila da je nešto drugo izazvalo incident.

Portparol kenijske policije Čarls Ovino navodi u saopštenju da je drugi motociklista pokušao da spriječi hapšenje svog kolege što je pokušao da preveze dvoje putnika. Vlada je ograničila taksistima motocikla da prevoze samo jednog putnika kako bi spriječila širenje virusa.

Ovino je optužio taksistu da je pokušao "preoteti" pušku od policajca koji je uhapsio njegovog kolegu, što je dovelo do pucnjave.

Generalni inspektor policije Hilari Mutjambai, izjavio je za AP da je policajac koji je pucao na obućara suspendovan s dužnosti i uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije