Svijet

Tri scenarija smrtnosti od virusa korona u Švedskoj

Tri scenarija smrtnosti od virusa korona u Švedskoj
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tri scenarija smrtnosti od virusa korona u Švedskoj

STOKHOLM - Švedska Agencija za javno zdravlje ima tri scenarija toka korona krize, a najgori predviđa smrt još 5.800 ljudi.

Švedska već u ovom trenutku ima jednu od najcrnjih statistika smrti od korona virusa u odnosu na broj stanovnika.

Prema posljednjim podacima, u toj zemlji je juče evidentirano ukupno 5.646 smrtnih slučajeva i 78.166 potvrđenih slučajeva zaraze, čime je Švedska među najgore pogođenim zemljama na svijetu, iako vlasti naglašavaju da se zaraza usporava, kao i da se smanjuje broj težih i smrtnih slučajeva.

Najvjerovatniji scenario Agencije je da će se nakon usporavanja epidemije stvoriti žarišta širom zemlje, koja će biti lakše ili teže kontrolisati.

"To je scenario koji je već viđen u drugim dijelovima svijeta i za koji se čini da slijedi uobičajen put Kovida-19", rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel.

U toj varijanti, zbog ublažavanja mjera, stopa zaraze brzo bi se povećavala jer bi se ljudi više družili, ali bi i brzo počela da pada u trenutku kada bi shvatili koji je rizik i počeli više da poštuju neka pravila kao što je fizička distanca, objašnjava Tegnel. Po tom scenariju, umrlo bi još oko 3.200 ljudi.

Najgori scenario predviđa još 5.800 smrtnih slučajeva u slučaju da korona virus slijedi klasični put pandemije.

Najbolji scenario je onaj u kojem bi se aktualni trend nastavio i tada bi bilo još otprilike 200 mrtvih, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije