Svijet

Trudnice bijesne, tokom porođaja moraju da nose maske

Trudnice bijesne, tokom porođaja moraju da nose maske
Foto: Pixabay | Trudnice bijesne, tokom porođaja moraju da nose maske

PARIZ - Buduće francuske majke bijesne su jer moraju da nose maske na porođaju, iako zbog toga imaju zdravstvene tegobe, ali zdravstveni radnici su nepopustljivi, objavio je danas Dejli mejl.

Ginekolozi su čvrsti u stavu da buduće majke moraju da poštuju restriktivne mjere noseći maske prije i tokom porođaja, a ko ne poštuje pravila, "može sam da se porađa", kaže se u tekstu.

Zbog toga su buduće mame izrazile bijes, piše Dejli mejl, jer ih maske theraju da povraćaju i otežano dišu.

Kako se navodi, ovakva praksa nije uobičajna u SAD i Velikoj Britaniji.

Kritičari u Francuskoj se slažu s trudnicama, jer ih maske dodatno stresiraju i čine ih isuviše slabim tokom porođaja.

Oni savjetuju da trudnice nose respiratorne maske, koje omogućavaju normalan protok kiseonika do onog ko ih nosi, a pritom štiti okolinu od potencijalne zaraze virusom korona.

Jedna majka, koja je tokom porođaja nosila masku, rekla je da je čim je krenula da se napinje, shvatila da to neće biti izvodljivo i instinktivno je skinula masku da bi disala normalno.

"Odmah su mi ljekari rekli da moram da nosim masku jer je takav protokol. Vratila sam masku, ali sam imala osjećaj da ću da se ugušim. Bilo mi je veoma vruće, znojila sam se pod maskom. Suprug mi je u jednom trenutku skinuo masku jer je vidio da sam u teškom stanju, ali su ga otjerali zbog toga. Na kraju, ginekolog je koristio pincetu, a moj sin se rodio s tečnošću u plućima, zbog čega je prebačen na neonatalno odjeljenje u drugoj bolnici", navela je ona, a prenio Dejli mejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije