Svijet

Turski respiratori isporučeni bolnicama u Brazilu

Turski respiratori isporučeni bolnicama u Brazilu
Foto: Twitter/João Doria | Turski respiratori isporučeni bolnicama u Brazilu

BRISEL – Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank izrazio je zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da je Turska u jeku pandemije COVID-19 u Brazil izvezla respiratore koji su razvijeni i proizvedeni isključivo domaćim turskim resursima.

Varank je na Twiteru podijelio video poruku guvernera Sao Paula Žoaoa Doria o podjeli turskih respiratora javnim bolnicama u toj brazilskoj regiji.

"Je li i vama ponosa vrijedno vidjeti etiketu Made in TURKIYE u bolnici koja je 11.000 kilometara daleko i vidjeti kako zvaničnik strane države promoviše naše proizvode", napisao je turski ministar Varank sa naznakom da se radi o respiratorima koji su produkt turske nacionalne tehnologije.

Guverner Sao Paula Doria saopštio je kako je u toj brazilskoj regiji bolnicama podijeljeno 2.077 respiratora iz Turske i kako je tako udvostručen kapacitet soba za intenzivnu njegu u toj regiji.

"Na ovaj način niti jedan pacijent zaražen virusom korona neće ostati uskraćen za liječenje“, poručio je Doria, guverner regije koja je epicentar pandemije u Brazilu.

U Brazilu je od početka pandemije virusom korona zaraženo 978.142 ljudi, a od posljedica infekcije COVID-19 umrlo je 47.748 oboljelih.

Virus korona se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je virusom korona zaraženo više od 8,49 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 454.023 oboljelih, a oporavilo se blizu 4,16 miliona osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije