Svijet

U EU potpuno vakcinisano 200 miliona ljudi

U EU potpuno vakcinisano 200 miliona ljudi
Foto: Tanjug/AP | U EU potpuno vakcinisano 200 miliona ljudi
Tanjug

BRISEL - U EU do ovoga trenutka punu dozu vakcine protiv kovid-19 primilo je 200 miliona ljudi što predstavlja 54,7 procenata ukupne odrasle populacije, objavila je Evropska komisija.

"Došli smo do 50 procenata odrasle populacije koja je primila sve preporučene doze vakicina. To je dobra vijest i znak da smo na pravom putu, ali ne i na kraju puta", izjavio je portparol EK, Stefan de Kersmaker.

U Evropskoj komisiji nagalšavaju da je "puna vakcinacija najbolji način za izlazak iz pandemije" i da je obezbijeđeno dovoljno vakincina da se do cilja od 70 procenata potpuno vakcinisanih stigne.

Uz konstataciju da pojedini zemlje članice kao što su Bugrska, Rumunija i Hrvatska zaostaju u pogledu broja vakinsanih građana, u Briselu napominju važnost da sve zemlje članice dođu do cilja od 70 procenata poptuno vakcinisane odrasle populacije.

Dodaje se da se građanima koji još oklijevaju u pogledu vakcinacije moraju pružiti prave i naučno zasnovane činjenice koje pokazuju da je "vakcinacija najbolji izlaz".

"Važno je da sve zemlje članice stignu do 70 procenata vakcinisanih. Dok to nije postignuto u jednoj ili nekoliko zemalja članica cijela EU nije ispunila svij cilj", kaže Kersmaker.

Do ovog trenutka u EU bar jednu dozu vakcine primilo je 68 procenta odrasle populacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije