Svijet

Pratite nas na Google news

U Kanadi "covid naknada" na računima za troškove opreme

U Kanadi "covid naknada" na računima za troškove opreme
Foto: Tanjug/AP | U Kanadi "covid naknada" na računima za troškove opreme
Tanjug

TORONTO - Postupno otvaranje malih preduzeća u Kanadi donosi iznenađenje potrosačima, jer ukoliko posjete frizera ili odu u restoran na ručak, na računu će primjetiti novu stavku - covid naknada.

Takozvana "naknada COVID" osmišljena je da pomogne u pokrivanju troškova lične zaštitne opreme za zaposlene, povećanih sanitarnih mkera ili prihoda izgubljenog od smanjenja broja klijenata koje biznis može da usluži na osnovu mera fizičkog udaljenja.

Frizerski saloni i restorani među prvima su uključili ovu naknadu u provincijama u kojima im je dozvoljeno ponovno otvaranje, poput Britanske Kolumbije.

"U situaciji kada se mnogi plaše da se vrate frizeru ili odlasku u restoran, naplaćivanje dodatnog dolara je dodatni podsticaj da ostanu kod kuće", izjavio je za CTV News Daren Dahl, profesor sa biznis Univerziteta Britanske Kolumbije.

Ova naknada podijelila je potrosače. Dok je kod nekih izazvala bijes, drugi su smatrali da je naknada od par dolara mala cijena koju treba platiti za podrsku malim preduzecima.

Odluka da se uhvate u koštac sa dodatnom nadoknadom podijelila je i vlasnike preduzeća.

"Ne možete da vratite ono što ste izgubili", rekla je Mendi Mek Faden , vlasnica salona Dekorum iz Ontarija za CTV News.

Mek Faden kaze da će ona i ostali vlasnici salona s kojima je razgovarala nesumnjivo biti primorani da povećaju cijene kako bi se prilagodili novim troškovima poslovanja. Međutim, ona se protivi ideji da se uvede doplata za COVID-19, rekavši da stalni podsjetnik COVID-19 oživljen na računu nije način da se krene naprijed.

"Troškovi poslovanja su se znatno povećali za frizerske salone. Kutija rukavica koja se koristi za usluge u salonima, kostala je salon 8,95 dolara dok je distributeri sada naplaćuju do 20 dolara po kutiji", rekla je Faden za CTV News.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije