Svijet

Pratite nas na Google news

U Milanu zaplijenjena pošiljka ruske vakcine

U Milanu zaplijenjena pošiljka ruske vakcine
Foto: N.N. | U Milanu zaplijenjena pošiljka ruske vakcine
Srna

MILANO - Carinska služba u Milanu zaplijenila je pošiljku ruske vakcine protiv kovida 19 "sputnjik ve" na putu ka San Marinu, javio je list "Serenisima".

U izvještaju se navodi da je carinska služba zaplijenila pošiljku zbog nedostatka ovlaštenja za upotrebu ruske vakcine u EU.

List podsjeća da Evropska agencija za lijekove još nije odobrila upotrebu "sputnjika ve" u EU, te da zbog toga ova vakcina ne može biti uvezena u Uniju.

Obaviješteni izvori u San Marinu izjavili su ranije ovog mjeseca za "Sputnjik" da lokalne vlasti planiraju da koriste rusku vakcinu u borbi protiv širenja kovida 19, uz napomenu da država ne može da računa na centralizovanu isporuku vakcine kroz EU jer nije članica bloka.

Organi nadležni za zdravstvo u San Marinu i italijansko Ministarstvo zdravlja postigli su u januaru sporazum prema kojem bi italijanske vlasti, u okviru bilateralne saradnje, isporučile toj republici vakcine za 25.000 ljudi. Ukupno nešto više od 33.000 ljudi živi u San Marinu.

Međutim, isporuka nije sprovedena, što je zaustavilo kampanju vakcinisanja u San Marinu. Situacija je natjerala lokalne vlasti da istraže mogućnost upotrebe ruske vakcine "sputnjik ve" i ostvarivanja kontakata, uključujući i komunikaciju sa Ruskim fondom za direktna ulaganja.

List "Serenisima" objavio je u utorak, 16. februara, da postoji mogućnost ranije isporuke ruske vakcine u San Marino, u okviru procedure koju je nazvao "operacijom visoke diplomatije".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije