Svijet

U SAD više preminulih od virusa korona nego u šest ratova

U SAD više preminulih od virusa korona nego u šest ratova
Foto: Tanjug/AP | U SAD više preminulih od virusa korona nego u šest ratova

NJUJORK - Broj potvrđenih slučajeva zaraženih virusom korona u SAD dostigao je 370.000 što je jednako broju oboljelih u tri sljedeće najzaraženije zemlje u svijetu - Španiji, Italiji i Njemačkoj. Virus je po broju žrtava fatalniji od šest ratova.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 10.000 što je, prema zvaničnim podacima Vlade – odsjeka veterana, više stradalih nego u direktim borbama u šest od ukupno 13 ratova vođenih u istoriji te zemlje, prenosi Tanjug.

"Virus korona fatalniji je po stanovništvo od bitaka u šest ratova zajedno - u Američkoj revoluciji za nezavisnost (1775 do 1783), Ratu (1812-1815), Meskičkom ratu 1846 - 1848 , sa Seminole Indijancima (1817 – 1896), Špansko-američkom (1898 - 1902) i Pustinjskoj oluji (1990-1991)", podaci su tog odsjeka veterana.

SAD su taj crni rekord od nultog pacijenta do današnjih 10.923 žrtava virusa korona, prešle od 21. januara kada je u državi Vašington evidentiran prvi oboljeli, koji je stigao iz Vuhana.

Možda su te brojke dovoljan razlog zašto je danas i pored malog svjetla na kraju tunela viđenog prethodna dva dana, stigla upozoravajuća poruka iz Bijele kuće.

"Ovo je trenutak da ne idete u trgovinu i ne idete u apoteku, već radite sve što možete kako biste zaštitili porodicu i prijatelje ili onda slijede dani koji će biti možda i najteži u životima mnogih Amerikanaca", saopšteno je.

Period koji predstoji poredili su i sa Perl Harborom, i terorističkim napadom u Njujorku, koji neće biti centralizovan nego će se odvijati po cijeloj zemlji.

Najteže stanje je u državi Njujork, gdje je skoro trećina od ukupnog broja zaraženih, i samom Njujorku zbog čega su prepuni bolnički kreveti pa nadležni apeluju i da se jednina bolnica, vojni brod Komfort, ukotvljen na obalama Menhetna, pretvori u mjesto za zbrinjavanje zraženih korona virusom iako je planirano da to bude jedina bolnicau kojoj će se liječiti oni čije bolesti nisu vezane za epidemiju.

Pored Njujorka najugroženiji Nju Džersi

I dok su oči cijelog svijeta uprte u Njujork i stanovnike Bronksa, Menhetna, Bruklina, Kvinsa i Staten Ajlanda, gdje je zraženo 72.180 ljudi, a umrlo 3.485 manje je primjetna alarmantna činjenica da po broju oboljelih po glavi stanovnika prednjači Nju Orleans.

U Nju Orlenasu, na 100.000 stanovnika umire njih 38, a u Njujorku 19.

Među najugroženijim državama u SAD, pored Njujorka, su Nju Džersi (41. 000) Mičigen (17. 000), Kalifornija (15. 000), Luizijana (14. 000) Masačusets i Florida (sa 13.000).

Virus korona zahvatio je 184 zemlje, a SAD koje obuhvataju i pet teritorija među kojima su Distrikt Kolumia, Guam, US Virdžin Islands, Norern Marina Islands i Puerto Riko i 370.000 potvrđenih slučajeva čine nešto manje od četvrtine ukupnog broja od 1,35 miliona zaraženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije