Svijet

U italijanskim apotekama uskoro test "uradi sam" za tri evra

U italijanskim apotekama uskoro test "uradi sam" za tri evra
Foto: Pixabay/Ilustracija | U italijanskim apotekama uskoro test "uradi sam" za tri evra

U sjevernom italijanskom regionu Veneto pokrenuto je ispitivanje testa "uradi sam" koji pokazuje eventualnu pozitivnost na kovid-19. Kada bude dostupan u apotekama, to će dati mogućnost građanima da za tri evra kod kuće provjere jesu li pozitivni na virus.

Neće biti potrebno odlaziti kod ljekara, što će svakako olakšati i umanjiti ogroman pritisak na bolnice. Predsjednik regiona Luka Zaja na konferenciji za niovinare izjavio je da uskoro stiže 5.000 testova. Kako tačno funkcionišu?

"Uradi sam" testovi na virus korona čiji zadatak će biti da traže površne proteine koje su karakteristični za virus, sadrže bris koji liči na štapić za čišćenje ušiju i koji se stavlja u nozdrve i potrebno ga je okrenuti pet puta.

Nakon toga ih je potrebno staviti u posebne posude opremljene reagensima koji će pokazati da li je ishod pozitivan ili negativan.

Dvije crte znači da ste pozitivni, jedna da niste. Nakon rezultata potrebno je da se preko mobilnog telefona aktivira aplikacija "Zero kovid Veneto" (koja je već dobila dozvolu od regionalnog savjeta što se privatnosti tiče) putem koje se registruju pozitivne osobe što se odmah komunicira zdravstvenim autoritetima.

Kako je predsjednik Zaja napisao na svojoj Facebook stranici, najvažniji momenat jeste zeleno svjetlo koje se čeka od Italijanskog Instituta zdravlja i koje zavisi od nekoliko faktora: pored specifičnosti i senzibilnosti testa "uradi sam", potrebno je ocijeniti koliko je jasno kako je potrebno sprovesti test.

Kada bude prošao sve potrebne autorizacije, ovaj test će biti spreman za prodaju u apotekama po cijeni od nešto manjoj od tri evra. Po italijanskom predstavniku pri SZO-u Ranijeri Gveri ovaj test je sličan testovima trudnoće i uskoro će se naći u apotekama.

Za ovaj test je zaslužan doktor Roberto Rigoli koga nazivaju Ilon Mask regiona Veneto i koji je izjavio za štampu: "Ovaj test je rezultat timskog rada i testiranje će se obaviti u saradnji s odjeljenjima za mikrobiologiju u Veneciji, Vinćenci, Trevizu i Padovi. Biće urađeno 200 testova koji će biti upoređeni sa onima iz hitne pomoći gdje je broj pozitivnih uvijek vrlo visok i imaćemo priliku da vidimo korelaciju među testovima", prenosi rts.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije