Svijet

Pratite nas na Google news

U svijetu potvrđeno deset miliona zaraženih virusom korona

U svijetu potvrđeno deset miliona zaraženih virusom korona
Foto: Tanjug/AP | U svijetu potvrđeno deset miliona zaraženih virusom korona
Tanjug

LONDON - Pandemija virusa korona u svijetu ne jenjava. Prema podacima sajta Worldmeter, potvrđeno je deset miliona slučajeva zaraženih u 215 zemalja i teritorija u svijetu, a skoro pola miliona je izgubilo život od posljedica infekcije kovidom-19.

Prvi slučajevi infekcije registrovani su krajem 2019. u kineskom gradu Vuhanu, a virus je ubrzano počeo da se širi tokom 2020. godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, novo žarište u kojem broj zaraženih od druge polovine maja naglo raste jeste Latinska Amerika. Međutim, kako navodi BBC, žarišta su i Afrika, Azija i Bčiski istok.

U četiri zemlje, Brazilu, Meksiku, Indiji i Pakistanu, tokom posljednjih sedmica registrovan je porast i zaraženih i preminulih.

Brazil, Peru, Čile, Meksiko i Evkador su zemlje u kojima je veliki broj zaraženih, a SZO navodi da pandemija nije dostigla vrhunac u zemljama Centralne i Južne Amerike.

worldometers.info
worldometers.info

U Brazilu dnevno bude zabilježno po 1.000 smrtnih slučajeva, i to je druga zemlja u svijetu, odmah poslije SAD, u kojoj je registrovano vise od million oboljelih. U Brazilu je preminulo vise od 55.000 ljudi.

U Indiji i Pakistanu takođe je prijavljen porast oboljelih i preminulih, iako je posljednjih dana u padu.

I, dok neke od zemalja smatraju da su na samom kraju borbe sa kovidom-19, mnoge strahuju od drugog talasa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije