Svijet

"Virus korona je osuđen na propast"

"Virus korona je osuđen na propast"
Foto: Ilustracija | "Virus korona je osuđen na propast"

VAŠINGTON - Doktor bioloških nauka i profesor Škole sistemske biologije GMU Anča Baranova smatra da je virus korona osuđen na propast i da svjetska pandemija može biti završena i prije pojave efikasne vakcine.

Baranova, koja živi u SAD, nedavno je napisala knjigu "Virus korona - upuststvo za preživljavanje", u kojoj je opisala istoriju nastanka korona infekcija i dala procjenu kada će svjetska nauka biti u stanju da prebrodi još jednu vrstu bolesti.

Ona vjeruje da će se vakcina protiv virusa korona pojaviti za godinu i po.

Baranova napominje da naučnici ne isključuju mogućnost da i ovaj put pandemija može da krene putem samouništenja, kada broj izliječenih osoba počne višestruko da premašuje broj novooboljelih.

Prema njenom mišljenju, pandemija virusa korona jeste ozbiljan test stabilnosti mnogih nacionalnih zdravstvenih sistema, čija se modernizacija već dugo nametala, ali je odgađana iz raznih razloga.

Baranova tvrdi da koronu može da pobijedi i sama priroda, te da je pandemija - sezonskog karaktera.

"Rusija ima sreću u tom smislu - ona je zemlja sa kontinentalnom klimom, gdje ljeti preovlađuje toplo i suvo vrijeme, što je veoma loše za viruse, a dobro za zaustavljanje epidemije", ističe ona, a prenosi "Sputnjik".

Baranova poručuje da se ne treba prepuštati panici koju šire neki mediji i da je važno sačuvati zdrav razum.

"Virus korona je, van sumnje, opasna bolest, kao i ostali slični njemu. Međutim, ne zaboravite na dostignuća u domenu medicine i nauke", zaključuje Baranova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije