Svijet

Virus korona se Španijom širio već sredinom februara?

Virus korona se Španijom širio već sredinom februara?
Foto: Tanjug/AP | Virus korona se Španijom širio već sredinom februara?

MADRID - Rezultati studije koju su sproveli naučnici sa madridskog instituta za zdravlje "Karlos III" pokazuju da se virus korona širio Španijom već polovinom februara, kao i da nije postojao "nulti pacijent", već da je virus u zemlju unijelo najmanje 15 ljudi koji su došli iz inostranstva.

Ispitavši gotovo 1.600 genoma ovog virusa dobijenih širom svijeta, naučnici su utvrdili da 28 genoma pronađenih u Španiji pripada trima glavnim porodicama virusa, poznatim pod nazivima S, G i V.

Prva tri virusa iz porodice S u Španiji potiču iz uzoraka uzetih 26. i 27. februara u Valensiji, nedjelju dana pošto je 2.500 navijača fudbalskog kluba Valensija otputovalo u Milano na utakmicu svoje ekipe protiv Atalante iz Bergama.

Međutim, istraživanje je pokazalo da je virus korona iz te porodice kružio Španijom još oko 14. februara, dok se, na osnovu nekolicine slučajeva iz Madrida, može zaključiti da je porodica G u prijestonici bila prisutna već oko 18. februara, pa se čini da je do posljednje sedmice februara virus već počeo da se nesmetano širi zemljom, navodi "El Pais"

Prvi slučaj virusa korona u Španiji registrovan je na Kanarskim ostrvima 1. februara, a drugi 10. februara u gradu Palma de Majorka.

Oba slučaja su bili strani državljani, koji su potom smješteni u izolaciju i ubrzo pušteni sa liječenja, zbog čega su nadležni isprva smatrali da najkasnije od 23. februara virusa korona u Španiji više nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije