Svijet

Pratite nas na Google news

Više nisu "korona free", i Maršalska ostrva pala pred virusom

Više nisu "korona free", i Maršalska ostrva pala pred virusom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Više nisu "korona free", i Maršalska ostrva pala pred virusom
Tanjug

MADŽURO - Na Maršalskim ostrvima, jednom od rijetkih mjesta na kojima nije bilo zaraženih virusom korona, zabilježena su prva dva pozitivna slučaja.

Vlada ovog pacifičkog arhipelaga objavila je da dvoje radnika iz SAD imaju COVID-19 nakon što su stigli s Havaja u utorak.

Oni su doputovali vojnim letom i od trenutka kada je utvrđeno da su pozitivni, smješteni su u izolaciju. Oboje su asimptomatski slučajevi.

Maršalska ostrva su zatvorila granice još u martu kako bi spriječili da se virus proširi i na njihovoj teritoriji.

Vlasti su naglasile kako zaraženi par spada u "strogo granične slučajeve", a 35-godišnjakinja i 46-godišnjak odmah su izolovani bez opasnosti za daljim širenjem virusa u zajednici.

Većina ostrvskih država na Pacifiku zatvorilo je svoje granice u ranim danima pandemije zbog zabrinutosti da njihovi bolnički sistemi ne bi izdržali veliko i naglo širenje virusa.

U junu su Maršalska ostrva ublažila restrikcije i dopustila boravak većinom pripadnicima američke vojske, ali uz uslov tronedjeljnog karantina u vojnoj bazi Kvajelin, koja se inače koristi za testiranje vojnog naoružanja.

Vjeruje se da Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanatau još nemaju registrovane slučajeve COVID-19.

Lokalne vlasti pozvale su ljude da "ostanu budni", da nastave da se pridržavaju mjera opreza i saopštile da nisu potrebne nikakve mjere zatvaranja.

Vlada je apelovala na građane da "nastave da budu spremni " i da pripeme zalihe hrane i lijekova za dvije do četiri nedjelje.

S populacijom od 55.000 ljudi, Maršalova ostrva sastoje se od dva lanca koralnih atola, zajedno s više od 1.000 ostrvaca, sjeverno od ekvatora na Pacifiku.

Maršalska ostrva su samoupravna država, ali SAD kontroliše njihovu bezbednost i odbranu i svake godine im obezbeđuju milione dolara pomoći.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije