Svijet

Italijani peticijom traže imena političara koji su uzeli pomoć

Italijani peticijom traže imena političara koji su uzeli pomoć
Foto: pixabay.com/ilustracija | Italijani peticijom traže imena političara koji su uzeli pomoć

Vise od 60 hiljada Italijana potpisalo je peticiju da nacionalni penzioni fond INPS otkrije imena parlamentaraca koji su trazili i dobili pomoc u iznosu od 600 evra. Peticiju je pokrenuo uticajni dnev i list “Il fato Kotidiano”.

Pomoć je jedna od mjera koje je italijanska vlada donijela u vrijeme karantina da bi olakšala onima koji su zbog pandemije virusa korona imali probleme na poslu, a namijenjena je prije svega osobama sa niskim primanjima.

Danas će se predsjednik penzionog Fonda obratiti i parlamentu i očekuje se da će saopštiti imena onih koji su, kako ih u javnosti kvalifikuju “sramno posegnuli za pomoći koja je bila namijenjena onima koji su zbog pandemije imali financijske probleme".

Vijest da je petoro parlamentaraca, koji mjesecno primaju 13.000 evra i oko dve hiljade regionalnih i opstinskih političara uzelo pomoć, iako su njihove plate nekoliko hiljada evra, izazvala je ogorčenje Italijana, oštre osude političara i partija, a traže se i ostavke i kazne.

Imena onih koji su uzeli 600 evra zaštićena su zakonom o privatnosti, ali neki su se, pod pritiskom javnosti i zahtjevom lidera partija, već javili, a dugi su otkriveni slučajno.

Još veći bijes javnosti izazvala su pravdanja kao “nisam znao”, “pomoć trazio sekretar”, “supruga” ili “uzeli da bi novac dali u dobrotvorne svrhe”.

Političari koji su uzeli pomoć su iz svih partija, među poznatim imenima prednjače po broju članovi stranke “Liga”. Neki su već suspendovani, iako je predsjednik “Lige” Mateo Salvini najavio da će biti izbačeni iz stranke.

U regiji Veneto zamjenik predsjednika regije koji je takođe uzeo 600 evra, neće biti kandidovan na istu poziciju na predstojećim izborima u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije