Svijet

Pratite nas na Google news

Vratili restriktivne mjere - sljedeće dvije nedjelje ključne

Vratili restriktivne mjere - sljedeće dvije nedjelje ključne
Foto: Tanjug/AP | Vratili restriktivne mjere - sljedeće dvije nedjelje ključne
N.N.

SEUL - Južna Koreja je danas ponovo aktivirala niz mjera za borbu protiv virusa korona nakon pojave žarišta zaraze, što je izazvalo strah od novog talasa epidemije.

U zemlji je danas registrovan najveći porast broja novozaraženih virusom korona za gotovo dva mjeseca, sa žarištem u jednom skladištu kompanije za internet prodaju u blizini Seula.

"Odlučili smo da na dvije nedjelje pojačamo mjere karantina u gradskoj zoni, počev od sutra pa do 14. juna", najavio je južnokorejski ministar zdravlja Park Neug-ho.

On je istakao da su "naredne dvije nedjelje od presudnog značaja za sprečavanje širenja zaraze u gradskoj zoni".

"Moraćemo da se vratimo na strogo socijalno distanciranje ako ne uspijemo" i ako u narednih sedam dana zaredom bude registrovano više od 50 novih slučajeva na dnevnom nivou.

Južna Koreja je imala veoma efikasan odgovor na pandemiju virusa korona, a od 6. maja je ublažila uvedene mjere.

Muzeji, parkovi i umjetničke galerije će naredne dvije sedmice ponovo obustaviti rad, a kompanije su pozvane

da ponovo uvedu rad od kuće, objasnio je južnokorejski ministar.

Građanima je preporučeno da izbjegavaju okupljanja i da ne posjećuju kafiće i restorane.

Vlasti su danas saopštile da je registrovano novih 79 zaraženih, što je najveći broj od 5. aprila, pa je ukupan broj inficiranih dostigao 11.344.

Prema podacima centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, 69 novozaraženih je odlazilo u skladište kompanije za prodaju preko interneta koja se nalazi u predgrađu Seula.

Oko 4.100 zaposlenih i posjetilaca tog skladišta je u dobrovoljnoj izolaciji, a njih 80 odsto je već testirano. Južna Koreja je krajem februara bila druga najpogođenija zemlja pandemijom, nakon Kine gdje se virus korona pojavio u decembru 2019.

Međutim, Vlada je uspjela da epidemiju stavi pod kontrolu kroz strategiju testiranja i pronalaženja kontakata zaraženih osoba.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije