Svijet

"Zapadni Balkan uključiti u povratak slobodnom kretanju"

"Zapadni Balkan uključiti u povratak slobodnom kretanju"
Foto: Pixabay/Ilustracija | "Zapadni Balkan uključiti u povratak slobodnom kretanju"

BRISEL - Dejvid Mekalister, predsjedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, kaže da bi i zemlje zapadnog Balkana trebalo uključiti u procese kojima se preko zdravstvenih sertifikata postepeno vraća sloboda kretanja unutar Evrope.

"Ako zemlje zapadnog Balkana ispune neophodne uslove, treba da učinimo sve kako bi i njih, pored 27 zemlja EU uključili u slobodno kratnje širom Šengena", kaže Mekalister. Dejvid Mekalister je povodom prijedloga Evropske komisije o izdavanju digitalnih zelenih sertifikata za putovanja unutar EU, naglasio da ima mnogo stvari koje bi trebalo da se urade i razmotre u tom pravcu kada su zemlje zapadnog Balkana u pitanju.

"Ovo nije samo političko pitanje, već i vrlo tehničko pitanje gdje će EU da sasluša mišljenja eksperata Evropske agencije za lijekove o tome da li su potrebni standardi ispunjeni u zemljama zapadnog Balkana", zaključuje Mekalister. On naglašava da je vakcinacija protiv kovid-19 ključna za okončanje pandemije, postepeni povratak u normalu, ali i za očuvanje "evropskog načina života", koji podrazumijeva i slobodu putovanja širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije