Svijet

Zapalila se transrodna prostitutka jer ne može da radi

Zapalila se transrodna prostitutka jer ne može da radi
Foto: Pixabay | Zapalila se transrodna prostitutka jer ne može da radi

TBILISI - Transrodna seksualna radnica zapalila se sinoć u prijestonici Gruzije kako bi istakla težak položaj u kojem se ona i osobe slične njoj, bez ikakvih primanja, nalaze u doba epidemije korona virusa.

Kako Rojters prenosi, incident se dogodio sinoć kada se nekoliko transrodnih seksualnih radnica u Tbilisiju okupilo da izrazi protest zbog teških uslova života za vrijeme epidemije. Kamere lokalne televizije su zabilježile kako jedna od žena trči niz ulicu u plamenu, prije nego što je skinula jaknu koja je gorjela, kada ju je privela policija.

"Ja sam transrodna žena i zapalila sam se jer gruzijska država ne mari za mene", vikala je ona.

Žena je odvedena u bolnicu zbog opekotina, a njeno stanje nije kritično, prenijeli su lokalni mediji.

LGBT+ aktivisti u Gruziji tvrde da se transrodne osobe u ovoj zemlji često bave prostitucijom kako bi zaradile za život, usljed diskriminacije i nedostatka propisa o zakonskom priznavanju ovih osoba i njihovog rodnog identiteta. Restriktivne mjere karantina, uključujući i policijski čas koji je na snazi tokom noći, mnogima je oduzeo izvor prihoda. Veliki broj transrodnih seksualnih radnika ostao je bez krova nad glavom, jer nema novca za stanarinu, a svojim porodicama ne mogu da se vrate.

Nekoliko LBGT+ organizacija u ovoj zemlji uspjelo je u toku marta da sakupi novac za smještaj i hranu oko 40 transrodnih seksualnih radnika, ukupno 15.000 larija, odnosno 4.700 dolara. Međutim, to nije dovoljno i država mora da pomogne ovim ljudima, apeluju iz ovih ogranizacija.

Država je u aprilu usvojila paket mjera ekonomske pomoći koji predviđa jednokratnu isplatu 300 larija radnicima koji nisu prijavljeni, a koji mogu da dokažu gubitak prihoda, kao i 600 larija za socijalno ugrožene porodice. Međutim, nije precizirano da li i transrodni seksualni radnici mogu da se prijave kako bi dobili pomoć od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije