Svijet

Pratite nas na Google news

Žarišta epidemije u EU biće označena kao "tamnocrvene zone"

Žarišta epidemije u EU biće označena kao "tamnocrvene zone"
Foto: Pixabay/Ilustracija | Žarišta epidemije u EU biće označena kao "tamnocrvene zone"
Srna

BRISEL - Žarišta zaraze virusom korona u EU biće označene kao "tamnocrvene zone", a putnici iz tih dijelova Evrope moraće da se testiraju na kovid-19 pred polazak i da budu u samoizolaciji po dolasku na destinaciju, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je objasnila da će tamnocrvena boja označavati vrlo visok nivo širenja zaraze virusom korona u određenim dijelovima Unije.

"Od osoba koje putuju iz tamnocrvenih zona mogao bi se tražiti test pred polazak, kao i odlazak u samoizolaciju nakon dolaska na željenu destinaciju", rekla je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova je istakla da treba strogo izbjegavati putovanja u EU koja nisu od velike važnosti, ali da se, u isto vrijeme, mora omogućiti neometan prelazak granice za radnike na ključnim poslovima, kao i protok robe.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel naglasio je da se mogu razmatrati ograničenja kada se radi o putovanjima koja nisu od ključne važnosti.

Mišel i Fon der Lajenova upozorili su na mogućnost uvođenja strožih ograničenja za putovanja u narednim danima.

Oni su napomenuli da EU želi da izbjegne mogućnost da ponovo dođe do velikog broja zaraženih, kao što je to bio slučaj u prvom talasu pandemije u martu prošle godine, kada je nekoliko članica Unije donijelo jednostranu odluku o zatvaranju državnih granica, prenosi "Dojče vele".

Fon der Lajenova je dodala da je od velike važnosti da se nastavi funcionisanje jedinstvenog tržišta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije