Svijet

Zemlja sa 95 miliona stanovnika bez žrtava virusa korona

Zemlja sa 95 miliona stanovnika bez žrtava virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Zemlja sa 95 miliona stanovnika bez žrtava virusa korona

Vijetnam nema nijedan smrtni slučaj zbog virusa korona, a broj zaraženih u ovoj zemlji sa 95 miliona stanovnika koja se graniči s Kinom je tek nekoliko stotina. Vijetnam je obuzdao pandemiju i za to dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije, a borbu protiv korone uporedili su s ratom protiv Amerikanaca.

Vijetnam može da služi kao primjer države koja je uspjela da obuzda pandemiju, zbog čega je dobio pohvale SZO, prenosi B92 pisanje hrvatskih medija.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Xuan Puk nedavno je borbu protiv zaraze proglasio "proljećnom opštom ofanzivom 2020", što je namjerna referenca na ključnu "Tet ofanzivu" iz 1968. godine, koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je preokrenula tok rata u toj zemlji, a u krajnjoj instanci dovela do povlačenja Amerikanaca iz Vijetnama.

Iako se graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i strogim karantinom te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je virus korona doveo Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta "Džon Hopkins" je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od COVID-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu - državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO Vijetnam, vjeruje kako je za uspjeh ključno bilo rano djelovanje.

"Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini", ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu COVID-19, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija, koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u hiljadama.

Vijetnam je, inače, pojedine gradove počeo da stavlja u karantin još sredinom februara, kada su imali tek desetak zaraženih u cijeloj zemlji.

Zdravstvene vlasti Vijetnama takođe su rano počele sveobuhvatnu medijsku kampanju koja propagira preventivne mjere u borbi protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije